Persberichten

             klik hier voor meer info

            

 luister hier radio2
De madammen
Herbeluister de reportage over het Nieuwhuyshttp://www.radio2.be/de-madammen/vlaanderen-bierland
Nieuw witbier wil Hoegaarden doen vergeten

Brouwerij Nieuwhuis stelt nieuw witbier Huardis en nieuwe brouwerij voor

 1. 1vrijdag 04 september 2009

 2. 2Auteur:
  Inge Bosschaerts

 3. 3AANRADEN

 4. 4


 

HOEGAARDEN - 'Goedgekeurd!', schreeuwde Jean Blaute gisteren in Hoegaarden. Hij had het over de Huardis, het nieuwe witbier dat gisteren - samen met de nieuwe brouwerij - gelanceerd werd in brouwerij Nieuwhuys.

De witte van Hoegaarden kennen we intussen allemaal, maar sinds gisteren is de Hagelandse brouwersgemeente nog een witbier rijker. Jan De Wachter en Mieke De Backer van brouwerij Nieuwhuys lanceerden hun Huardis. Tv-figuur Jean Blaute en Pierre Celis, de geestelijke vader van de witte van Hoegaarden, kwamen het bier proeven én keurden het unaniem goed.


Willen ze in het Nieuwhuys de concurrentie aangaan met Hoegaarden? 'Oei nee', lacht Jan. 'Het is absoluut niet de bedoeling hen van de toog te drommen. Integendeel: we zijn trots als we er naast kunnen staan. Wij zijn nog steeds slechts een mug in vergelijking met de olifant AB-InBev. Ken je dat verhaal van die mug en die olifant in de woestijn? 'Kijk eens hoeveel stof wij maken', zegt die mug dan. Wel, neem die olifant weg en de mug zal lang niet meer zoveel stof maken. Net hetzelfde in Hoegaarden. Haal AB-InBev weg en de kleinere brouwerijen zijn plots veel minder succesvol.'


Met hun nieuwe Huardis zijn Jan en Mieke lang niet aan hun proefstuk toe. Het echtpaar brouwde eerder ook al de Alpaïde. Die wordt intussen in een tiental cafés geschonken. Opmerkelijk: ook het café van de brouwerij van Hoegaarden schenkt de Alpaïde. Zal de Huardis daar binnenkort ook uit de tapkranen stromen? 'Dat denk ik niet', grinnikt Jan. 'Een witbier van een andere brouwer zullen ze in de brouwerij allicht niet schenken. Nochtans is de smaak helemaal anders, hoor.'


Samen met de lancering van de Huardis stelden Jan en Mieke ook hun gloednieuwe brouwerij voor. Die heeft momenteel een capaciteit van 200hectoliter - of 20.000liter - per jaar, maar bedoeling is om die dit jaar uit te breiden tot 600hectoliter en binnen enkele jaren zelfs tot duizend. Klinkt indrukwekkend, zegt u? 'Is het niet, hoor', zegt Jan. 'Om je een idee te geven: AB-InBev produceert in Hoegaarden elk jaar een miljoen hectoliter per jaar.'


Een glazen bol hebben ze in Hoegaarden niet, maar De Wachter hoopt wel om nog een hele poos mee te spelen op de biermarkt. 'Niet om nog verder te groeien, want dat is onze ambitie niet. Het blijft een passie, het mag niet de bedoeling zijn om op industriële wijze bier te gaan brouwen. Hoewel', klinkt het geheimzinnig, 'zeg nooit nooit.' (lacht)


www.nieuwhuys.be
 1. 1

 

Jean Blaute, gekend van Tournée Générale, heeft officieel de poort van Huisbrouwerij ‘t Nieuwhuys geopend. Hij tapte de eerste Huardis, het nieuw Hoegaards witbier, en liet het proeven door meesterbrouwer Pïerre Celis. Pierre zag, proefde en knikte dat het goed was. En wij, reisreporters van dienst, waren het daar mee eens.

Primeur gevonden op zoektocht
Op de zoektocht naar interessante streekbieren verneem je wel eens een primeur. Zo kwamen we terecht  in de Hoegaardse Huisbrouwerij ’t Nieuwhuys. Jan en Mieke hadden al een tip van de sluier gelicht over hun uitbreidingsplannen, toen we hen interviewden over de Alpaïde, hun eerste succesnummer. Het brouwerskoppel leerde elkaar kennen in Zuid-Afrika, waar Jan voor South African Brewerys werkte. Terug in België vestigden ze zich in Hoegaarden, waar ze in hun vrije tijd café ’t Nieuwhuys openden in één van de oudste huizen van het dorp.

Stilstaan of vooruitgaan?
Het is in dat café dat Jan aan het brouwen slaat en de Alpaïde het levenslicht ziet. Deze donkere droge tripel van 9° is genoemd naar gravin Alpaïde, grondlegster van Hoegaarden, en balanceert tussen stout en trappist. Een goed gesmaakt bier wordt veel gevraagd, waardoor Jan en Mieke al vlug voor de keuze kwamen te staan: uitbreiden of stilstaan. Dat laatste was geen optie voor het koppel en ze kozen resoluut voor de uitbreiding.

Sesam open u
Donderdag 3 september is het eindelijk zo ver. Genodigden, pers en relaties zakken samen met Pierre Celis en Jean Blaute af naar Hoegaarden voor de opening van de nieuwe brouwerij. Jean spreekt het publiek toe en benadrukt dat hij bier, sinds zijn Tournée Générale, een warm hart toedraagt. Vervolgens drukt hij op een knop en als in een sprookje opent de poort zich om de lang voor het publiek verborgen schat in volle glorie te tonen.

Nieuw witbier voor Hoegaarden
Daarna staat ons nog een laatste verrassing te wachten. Voor deze gelegenheid werd een nieuw Hoegaards witbier gebrouwen, namelijk Huardis. Dit bier verwijst naar de stichting van Hoegaarden. Wanneer Jean Blaute de eer heeft om de eerste Huardis te tappen, zien we duidelijk dat hij beter kan drinken dan schenken. Pierre Celis, aanwezig met vrouw Juliette en dochter Christine, genoot zichtbaar.

De witte intense en smaakvolle Huardis beviel Pierre en bevestigde dat brouwer Jan goed werk had geleverd. Jan en Mieke hadden gedaan wat van hen werd verwacht, namelijk kwaliteit afleveren.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Café-brouwerij Nieuwhuys,  E.Ourystraat 2,  3320 Hoegaarden | T_+32_(0)16_81_71_64 | www.hoegaardsbier.be
Open op donderdag vrijdag en zaterdag vanaf 17 u | Op zondag vanaf 15 u

Foto’s: © Danny Van Tricht

Bruno Loockx


 1. 1Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

 2. 2Bruno Loockx schreef reeds 199 artikels voor Reisreporter.

 3. 3De andere berichten van Bruno Loockx